Makam Tok Janggut Pulau Besar

Dipercayai Tok Janggut ini berasal dari Acheh. Beliau telah datang ke Pulau Besar bersama rakannya iaitu Panglima Lidah Hitam. Beliau telah mengembangkan ilmu persilatannya di Pulau Besar. Orang ramai telah datang menemuinya untuk menuntut ilmu persilatan daripadanya. Apabila beliau meninggal dunia, beliau telah dimakamkan di Pulau Besar ini. Makam ini terletak berhampiran dengan Bothouse dan masih terus dikunjungi sehingga kini.

Advertisement

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

15 Responses to Makam Tok Janggut Pulau Besar

 1. rusaputih berkata:

  tok janggut putih ini berasal dari arab..berdakwah ker tanah melayu..singgah di acheh dan kemudian ke pulau besar..beliau ghaib tetapi seorang hamba Allah pernah berjumpa dengan nya,dan makam ini dibina..di sebelah makam nya dalah makam isteri beliau yang juga berasal dari acheh..wallahulam…

 2. Tok Syeikh berkata:

  Rusa Putih..anda banyak keliru.Tok Janggut Acheh adalah gelaran sahaja.Nama sebenar nya ialah Maulana Sayyid Ahmad Ismail.Beliau Panglima Perang Kerajaan Riau.Isteri beliau ialah Raja Siti Khatijah binti Daeng Kemboja bin Daeng Perani bin UPU Daeng Rilaka.Nasab Tok Janggut ialah Maulana sayyid Ahmad Ismail bin Sayyid Ahmad Khamal/Panglima Lidah Hitam bin Sayyid Ahmad Khamil/Panglima Daek bin Sayyid Ahmad Tajudin/Tok Putih bin Syeikh Sultan Ariffin Sayyid Ismail,Pulau Besar.Makam isteri beliau..ada di Kampong Asal saya di Bukit Rambai, Melaka.Saya memang tahu dan keturunan kami memang tahu…Makam itu,makam TEMPELAN…Makam Tok Janggut sebenar nya bukan di situ tapi di Pulau Pisang,Johor !!!.Tetapi sebagai kesenangan anak cucu keturunan nya untuk melawat dan bertambah pula,Pulau Besar adalah tempat asal nenek moyang nya…kami biar kan makam itu !!!.

 3. ismail said berkata:

  salam. keliru dengan lokasi makam Tok Janggut Acheh

 4. Tok Syeikh berkata:

  Makam Tuk Janggut Acheh di Pulau Besar hanya lah Makam Kenangan !!!Makam sebenar nya di Lubuk Batu Segamat, bersebelahan dengan Makam Seri Amar Diraja !!!!.

 5. Tok Syeikh berkata:

  Tuk Janggut Acheh dan Tuk Putih memang SANGAT MISTERI, kerana mereka ini Berjuang dan Berdakwah !!!.Sebab itu lah Makam mereka banyak !!!.Mereka laku kan ini sebagai TEKTIK PERANG.Macam Mat Kilau lakukan !!!.

 6. Hassan Junaidi berkata:

  Mengenali Tok Janggut melalui sejarah.

 7. tokpakehtemenggong berkata:

  Salam Tok Syeikh

  Tuan kata Makam Tok Janggut sebenarnya di Pulau Pisang Johor..dan
  Makam Tok Janggut Acheh di Lubuk Batu Segamat .. Jadi mana satu makamnya..?

  Terima kasih

 8. tokpakehtemenggong berkata:

  Adakah Tok Janggut dan Tok Janggut Acheh adalah orang yang sama yang tuan ceritakan..?

  Terima kasih

 9. tokpakehtemenggong berkata:

  Saya ingin melawat makam isteri Tuk Janggut Raja Siti Khatijah bt Daeng Kemboja. Bolehkah Tuan bawa saya atau tunjukkan makamnya ?

  Terima Kasih

 10. hafiz berkata:

  tok janggut dan tok putih dan panglime lidah hitam [si pahit lidah] adalah org kanan (panglime) kepada sultan nur aripin.mereka bertige memang berasal daripade aceh mengikut sultan nur aripin mempelajari ilmu agame daripade beliau dan mengembang kan agame islam di tanah melayu.tok janggut dan tok putih memilih menetap di pulau besar hingge akhir hayat kecuali si lidah hitam memilih untuk berkelane.org yang berilmu tinggi bergini dye tidak mati tapi ghaib dan timbul di tempat lain dengan name yang berbeza..jadi tidak usah heran la kalo dieorg ni banyak kubur..nk pastikan dekat mane kubur dieorng sebenar memang susah,yak ni kubur yang btol2 asli……….itu rahsie kerana dieorng taknak kubur dieorng dipuje,kebanyakan yang ade itu hanya sekadar kenangan sahaje….(itu la beruntungnye orng yg memiliki ilmu jati diri)

 11. M Lukman Lukman berkata:

  ingat mati………….

 12. Latif Eidrusi berkata:

  Maksud ‘Makam’ bukan bererti tempat persemadian. Makam juga boleh dikatakan tempat beramalnya seseorang tokoh. Contoh makam Tuk Janggut Acheh ini. Ada di Acheh, di Pulau Besar Melaka dan di Segamat. Tempat persemadiannya hanya Allah saja yang tahu. tapi tempat ini semuanya bukan penipuan atau palsu. Ia sememangnya makam beliau kerna di sini lah tempat beliau beramal dahulu.

 13. syed berkata:

  Assalamualaikum.. Terdapat juga makam tok janggut di kelantan.. Bolehkah memberikan komen tentang ini…

 14. atieqa berkata:

  saya rase org gelar die tok janggut sbab jnggut die pnjang sngat….

 15. tok janggut kelantan adalah awal abad ke 20 sementara tok janggut pulau besar melaka awal abad ke 16. wallahualam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s