
Ratusan tahun dahulu, dipercayai Pulau Besar didiami oleh ramai orang dan terdapat perkampungan di pulau ini. Terdapat sebuah tapak makam lama yang dipercayai makam penduduk pada ketika itu. Ianya terletak berhampiran dengan keramat tujuh beradik.
Menurut cerita, kini tapak makam itu hanya terdapat beberapa makam lama sahaja di kawasan sekitarnya tetapi dalam waktu-waktu tertentu kita akan dapat melihat seribu makam lama tumbuh bagai cendawan dari tanah.
About Sifuli
Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga.
Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut:
Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak.
Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring.
Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama)
Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga.
Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan.
Wasalam.
Makam Seribu hanya lah nama nya kerana banyak Jenazah Para Syuhada di makam kan di sini .Mereka yang mengkebumikan tidak kira berapa jenazah yang di kebumikan.Kebanyakan para Syuhada adalah semasa Perang Pasukan Tentera Gabungan Demak,Melaka,Palembang,Jambi,Ternate dan Pagar Ruyung.Mereka menyerang Portugis Melaka pada Tahun 1521 M.Tentera Gabungan ini di bawah Pimpinan Al Syahid Pati Unus sebagai Ketua Panglima Perang.Dan Maulana Sayyid Fadhillah Khan atau Maulana Sayyid Falalaten sebagai Timbalan Ketua Panglima Perang.Pati Unus SYAHID, dan Maulana Sayyid Fadhillah, berundur ke Banten.
Salam Tok Syeikh
Ingin bertanya kepada tuan apa yang berlaku di pulau ini sewktu kerja-kerja untuk membuat padang golf dilakukan. Tidakkah pihak kerajaan tahu terdapat kubur di sini. Tidakkah waris-waris menentang ?
Apa bisa hamba ketahui di mana makamnya Al syahid Pati Unus? ingin menziarahi makamnya.
Terima kasih