Makam Hang Jebat yang sebenarnya di Pulau Besar Melaka

Setelah Hang Jebat di tikam,di ceritakan 3 hari 3 malam beliau mengamuk dan membunoh PEMBODEK SULTAN, Sultan Mansor lari ke Kelang iaitu rumah asal Tun Perak..Tun Perak adalah penghulu Kelang.Setelah Hang Jebat meninggal dunia, di kata kan mayat nya di bawa lari olih Dang Wangi / Baru / Inang sih ke arah Pulau Besar !!!. Kenapa Pulau Besar ????. Disana bapa Dang Wangi masih ada dan hidup lagi !!!! Siapa kah dia bapa Dang Wangi. Bapa nya ialah Maulana Sayyid Thanaudin !!!. Pulau Besar di buka dan di majukan olih Datuk Adi Putra dan kelurga nya !!!. Dang Wangi meng kubur kan Jenazah Hang Jebat di hujung Pulau…kalau masa dulu…jauh di hujong kampong !!!.Dang Wangi memang berkeluarga dengan Maulana Ishaq dan semua penduduk di Pulau itu.Dang Wangi pangkat nenek saudara bagi Maulana Ishaq bin Sayyid Ibrahim Asmoro bin Sayyid Husin Jamdil Kubra.Dang Wangi binti Sayyid Thanaudin bin Amir Sayyid Syah Jalaludin. Sayyid Thanaudin dan Sayyid Husin adalah adik beradik !!!. Di Pulau ini berkumpul nya keturunan Maulana Sayyid Husin Jamadil Kubra.Isteri Maulana Ishaq iaitu Syarifah Siti Fatimah binti Sayyid Ali Nurul Alam,juga cucu kepada Sayyid Thanaudin.

Selepas Sultan Mansor balik ke kota Melaka, baginda insaf atas kekhilafan nya membunoh Hang Jebat dan atas nasihat Tun Perak, baginda tahu ada udang di balik mee, kenapa kah Hang Tuah dan Hang Jebat MESTI DI MUSNAH KAN !!!!. Setelah itu baginda mengarahkan supaya mayat Hang Jebat di kebumikan di Kampung Kuli, seorang pun tidak tahu dimana kah mayat Hang Jebat di kebumikan….. sangat di rahsiakan !!!. Makam yang di Kampong Kuli adalah makam Peringatan !!!. Peristiwa sebenar banyak di seleweng kan olih Pembesar yang benci kepada Hang Tuah dan Hang Jebat. Bertambah pula yang men DOMINAN perintahan Kesultanan Melaka ialah Orang Tamil Muslim. Mereka yang membunoh Sultan Abu Syahid, menyuroh bunoh Hang Tuah, meracun Sultan Alaudin dan mendidik Sultan Mahmud menjadi ‘GILA PEREMPUAN’. Dan mereka juga yang menjadi Pembelot bila Melaka di serang Portugis !!!.

Di Jalan Gelenggang itu di katakan Makam Hang Kasturi. Jika baca Sejarah Cina, yang menderhaka adalah Hang Kasturi dan Sejarah Melayu mengatakan yang derhaka ialah Hang Jebat…. Dalam Sejarah Melayu di tulis begini…. ”Maka bangkai Hang Jebat pun di tarik orang lah ke laut, maka segala anak bini nya semua habis di umbut (di halau) datang kepada kaki tiang dan tanah bekas rumah habis di gali di buang ke laut “. Apa kah makna dari tulisan ini ?. Bermakna TIDAK MUNGKIN MAKAM HANG JEBAT DI BINA DEKAT DENGAN ISTANA MELAKA !!!. Mayat nya di buang ke laut….. dan sangat betul lah CERITA ORANG TUA TUA, mengatakan Mayat Hang Jebat di bawa lari, entah kemana….di makan jaws ker atau buaya…. telah saya kata kan kisah ini SANGAT DI RAHSIAKAN !!!… Kalau Sultan Mansur ada hidup lagi…. aku pun kena, kerana MEMBUKA RAHSIA !!!. Nasib baik Sultan Mansor dah lama meninggal dunia…. makam nya di Puncak Bukit Cina. Di kelilingi kubur Cina !!!!.

Secara peribadi saya tuliskan… jika seorang itu benar benar DERHAKA PADA ALLAH DAN RASUL NYA, makam nya tidak akan di kunjungi Manusia !!!. Tetapi Makam Hang Jebat ( di kata kan saja) di Pulau Besar hampir setiap masa DI KUNJUNGI !!! Berbeza dengan Makam Hang Jebat (di Kampong Kuli ). Makam Sultan yang Agung…. di kelilingi kubur Cina… Fikir fikir kan bib, Allah swt lah yang maha Tahu segala gala nya, dan ALLAH swt juga lah YANG MENARIK HATI HATI MANUSIA SUPAYA MENGUNJUNGI MAKAM MAKAM PARA WALI DAN SYUHADA DI PULAU besar !!!!.

Info – Komentar Tok Syeikh di Karimon’s Blog.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

19 Responses to Makam Hang Jebat yang sebenarnya di Pulau Besar Melaka

 1. ismail said berkata:

  Salam. saya amat memerlukan lokasi sebenar Makam Hang Jebat dan sahabat beliau yang lain.
  harap Tok syekh dapat beri info.

 2. Tok Syeikh berkata:

  Bersebelah Keramat Tempayan Pecah.Keramat Tempayan Pecah itu adalah isteri nya yang nama sebenar ialah Dang Baru atau Dang Wangi binti Sayyid Thanaudin/Adi Putra.

 3. asal ku melaka berkata:

  maaaf tuan- memang benar akan peristiwa itu dan ada kalanya di program kan kembali cerita dongeng dongeng yg di lakon kan semula…

  persoalannya…
  selama Tuah dan Jebat bermuzakarah…. siapa yg membunuh Jebat-
  dan di mana keris taming sari itu….
  sekadar inginkan kepastian..
  maaf tuan.

 4. Trekker berkata:

  Nanti kalau ada apa trip abg sheh, boleh kita org join….he he…interesting..

 5. Trekker berkata:

  Asslmmum Tok Sheikh, saya ingin bertanya dan mencari fakta berkenaan hang lekir dan hang lekiu…terima kasih….Trekker..Tgnu

 6. bobwaltzco berkata:

  maaf mencelah..begitu trajis kematian hang jebat tetapi mengapa hati kecil aku berkata bahawa takkanlah hang tuah ingin membiarkan sahaja kawan,sahabat malah adik kandungnya sendiri diperlakukan begitu..sejarah adalah sejarah..jika tun perak boleh memperdayakan sultan aku yakin hang tuah juga boleh memperdayakan sultan seperti mana kisahnya disorok oleh tun perak…

 7. nurul berkata:

  Salam. Saya memerlukan maklumat tentang Asal Usul Dang Wangi serta karakter beliau..
  Harap sgt Tok Syekh bole bantu memberi maklumat.

 8. SALAM… SAYA AMAT TERTARIK NGAN SEMUA ENTRY… BAIK UNTUK INFOMASI GENERASI AKAN DATANG… SAYA LINKKAN NGAN BLOG SAYA… TERIMA KASIH…

 9. SALAM… SAYA AMAT TERTARIK NGAN SEMUA ENTRY… BAIK UNTUK INFOMASI GENERASI AKAN DATANG… SAYA LINKKAN NGAN BLOG SAYA… TERIMA KASIH…

 10. Faridah berkata:

  saya nak tanya, walaupun ini takda kene mengena tentang hang tuah atau ape,tapi ini kena mengena dengan pulau besar, sewaktu saya dengan ayah dan ibu saya melawat saudara kami di Melaka dan melawat kampung atuk saya,atuk saya orang melaka, saya ada terdengar ayah saya bercakap dengan pak cik saya dia kata dulu nenek tak bagi ayah saya pergi pulau besar, saya tak ingat sebabnya tapi yang saya ingat pasal nama ayah saya, boleh tolong jelas kan kenapa ayah saya tak boleh pergi ke pulau besar? saya pun takut-takut kalau saya boleh pergi ke tidak ke pulau besar?

 11. mirz berkata:

  it sooooooooooooooooooooo very gooooood for meeeeeeeeeeeeeeee

 12. Muhammad berkata:

  apa bukti kaum tamil muslim menganiaya hg tuah?
  Dalam Buku teks sejarah ditulis kaum india dan cina menyebabkan portugis berjaya menawan melaka
  Jgn menuduh saudara islam, daripada tulisan tok syeikh nampak ada kebencian walaupun seagama.
  Berwaspada dan padam apa yg bathil kerana tidak teragak2 utk di ambil tindakan undang2
  Allah jadikan pelbagai kaum untuk kita belajar antara satu sama lain kerana semua kaum ada kelemahan.
  Hang Tuah dan rakan2 terbukti membela agama dan bangsa.

 13. nasrul berkata:

  makam hang tuah di pattani.. cuba masuk laman alamjin-tuankelarias.blospot. ada maklumatnya disana. baliau setelah pencen manjadi ahli tariqah dan memondok di pattani. dan dikuburkan disana.

 14. VJ Manivannan berkata:

  Terimakasih Tok, atas penjelasan yang jelas diberikan.

 15. alhamik berkata:

  Satu maklumat yang sangat berharga dan tidak pernah diketahui sebelum ini. Terima kasih pada Pak Syeikh……

 16. D Fojaax berkata:

  jadi,baru saya tau mengapa ada hajat nak menukar buku sejarah,saudara,dengar sini dulu,kamu sendiri yang menggatakan semuanya dengan izin allah’dalam dunia ini macam macam kelakuam manusia’semua tak boleh disamakan,jadi pasal satu orang jangan semua dikenakan,penggakuan harus berwibawa,jangan marah, eksperimen dah dibuat lama,tapi jangan mengotorkan sejarah yang berlaku,adalah seperti bercakap bohong,fitnah’kamu pun tak lahir masa tu,jadi yang statistik itu lah jawapan,bukan statistik sekarang,statistik semasa kamu sedang mengumpulkan kebenaran

 17. mohd ziza berkata:

  Hang Tuah kerisnya diberi nama Keris Taming Sari. Jika Hang Jebat pula nama kerisnya?

 18. Fendi berkata:

  Syabas pd dgn kisah benar ini. saya nyata kisah ini betul. Tuan.. tok jebat memang pahlawan sejati. Allah tlh mengankat makamnya. Penjuangan saya sanjung. Tok Jebat selalu mengikuti dgn Puteri Mayang Sari org diatas.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s